HSP en intuïtie

HSP en intuïtie

Intuïtie wordt weleens het 6e zintuig genoemd. En omdat HSP per definitie gevoelig zijn, is het niet zo verwonderlijk dat intuïtie ook één van de talenten is waar HSP in uitblinken. Want veel HSP hebben inderdaad een goede intuïtie. Het wordt vaak gezien als talent bij hooggevoeligen, dat je intuïtieve vermogens goed ontwikkeld zijn. Wat is dan nu intuïtie precies?

Wat is intuïtie?

Zoals wikipedia aangeeft: intuïtie is een ingeving, een vorm van direct weten, zonder dat dit beredeneerd is. Dat herken ik wel, soms weet je gewoon of iets waar of niet waar is. Maar om precies de vinger erop te leggen wat het nu echt is, is lastig. Er gaan ontelbare definities de wereld rond, het is in mijn ogen een beetje ongrijpbaar. In de wereld van spiritualiteit wordt iemand met goeie intuïtie ook wel gezien als helderwetend.

Onderzoek in psychologie

In de psychologie zijn er verschillende onderzoeken geweest mbt intuïtie. Een van de bekendste onderzoekers is Daniël Kahneman, die er zijn bekende boek Ons feilbare denken over heeft geschreven. In zijn onderzoek komt naar voren dat intuïtie vaak niet klopt. Hij stelt dat er twee denksystemen zijn, systeem A en systeem B. Systeem A is meer het intuïtieve denken, dat vaak fouten maakt. Door systeem B te gebruiken, de meer bedachtzame manier, stel je de uitkomst van systeem A bij. Hij geeft verder in het boek tips hoe je het systeem B kunt inzetten om fouten van systeem A te voorkomen. Toen ik van het boek hoorde en voor het eerst las, kon ik het niet goed rijmen. Ik had juist de aanname dat intuïtie vaak klopte, omdat je gebruik maakte van informatie uit verschillende delen van de hersenen en dat combineerde. En daarom juist vaak betrouwbaarder was. 

Intuïtie is wel nodig

De Duitse wetenschapper Gerd Gigerenzer vertelt dat het vooral een gevoel is, gebaseerd op jarenlange ervaring. En dat het geen 6e zintuig is. Hij zegt wel dat intuïtie nodig is omdat we niet alles weloverwogen kunnen leren. Hij geeft aan dat veel mensen, ook veel CEO’s van grote bedrijven het vaak inzetten om (grote) beslissingen te maken.

Conclusie uit de psychologie is dus: kijk ermee uit, pas op wat je klakkeloos aanneemt. Maar soms moet je het wel volgen.

Veel hoogsensitieve mannen negeren vaak hun intuïtie

Dus het is wel belangrijk om ernaar te luisteren. En dat is wat veel hoogsensitieve mannen vaak juist niet doen. We negeren het. Dat heeft ook te maken dat veel HSP mannen verder van hun gevoel af staan. En ook dat ze vaker een (lager) zelfbeeld hebben. En wat ik in het begin al zei, veel HSP hebben een goede intuïtie. Maar we luisteren er zo weinig naar. Dus dat is een gemiste kans.  Want we hebben juist wel een goeie intuïtie.

Even daargelaten of je intuïtie nu als 6e zintuig beschouwd of niet, het is belangrijk om wel naar die stem van je intuïtie te luisteren. Hoe vaak is het wel niet dat die stem gelijk kreeg, terwijl je hem negeerde? 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *