Eerste ontmoeting

HSP en een eerste kennismaking

Er komen nogal wat indrukken kijken bij een eerste kennismaking. Want je gebruikt bij zo’n ontmoeting veel zintuigen en dat is extra belastend voor je als HSP.  Daarom is het niet zo gek dat veel HSPs niet alles onthouden van zo’n eerste ontmoeting. En dat kan soms lastige situaties creëren.

De meeste mensen die hier last van hebben, hebben (net zoals ikzelf) moeite met het onthouden van de naam van de persoon die je voor de eerste keer ontmoet. Zelf vond ik dat altijd gek én lastig! Waarom kon ik dat niet gewoon onthouden, net zoals ieder ander. Maar nu weet ik dat het komt door mijn HSP eigenschap. De indrukken die ik te verwerken krijg, zijn gewoonweg teveel. Als HSP krijg je meer prikkels binnen en verwerk je ze dieper. Dat geldt zeker voor een eerste kennismaking. Daardoor kan het dus zijn, dat je niet alles – zoals een naam – opslaat.

Door de herkenning krijg het een plek

Sinds ik weet dat het door mijn HSP eigenschap komt, geeft dit me wel rust en weet ik dat ook meer mensen hier last van hebben. Het is niet zo’n groot  probleem hoor, maar soms lastig en vervelend. Want het is net alsof je iemand niet belangrijk genoeg zou vinden dat je iemands naam niet onthoudt. Terwijl dat er niets mee te maken heeft.

Want juist als HSP ben je empathisch en vind je vaak ieder mens wel belangrijk, of in ieder geval, daar ga je niet zomaar aan voorbij.

Welke verschijnselen zijn er?

De meeste mensen die hier ook last van hebben, hebben hetzelfde als ik, je onthoud de naam niet goed. Wat minder vaak voorkomt is dat je het gezicht niet meer onthoud. Ja, wat is erger, iemands naam of iemands gezicht niet onthouden. Dan toch maar de naam denk ik.

Wat kun je er aan doen?

Het meest belangrijk is accepteren dat je er meer moeite mee hebt dan anderen, en dat dat oké is. Er zijn echter wel manieren om hier slimmer mee om te gaan bij zo’n eerste kennismaking, zeker wat het onthouden van de naam betreft. Als de setting zich ervoor leent, kun je de naam opschrijven, maar meestal werkt dat niet handig, vaak gaat het om informele gesprekken. Je kunt om iemands visitekaartje vragen, maar bij informele ontmoetingen is dat ook niet geen uitkomst. Wat ook in informele situaties goed werkt is het actief gebruiken van de naam van de ander in het gesprek. Dit is geen garantie dat je hem echter ook onthoudt.

 

 

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *