Writer's block en HSP

Writer’s block en HSP

Dat deze woorden nu op papier staan mag bijna een wonder heten. Tegen het schrijven van deze blog heb ik heel erg lang als een berg op gezien; ik worstel namelijk al heel lang met een writers’ block. Niet dat ik niks te vertellen heb of niks kwijt wil. Ik wil juist heel graag inspireren en mensen aan denken het denken (en voelen!) zetten. 

Perfectionisme en onzekerheid

Maar het vertellen van mijn eigen verhaal en mezelf zichtbaar maken maken juist veel gevoelens in me los die me ervan weerhouden om meer op papier te zetten. Deels heeft het voor mij te maken met een gevoel van perfectionisme. ‘Maar dan moet het verhaal toch perfect zijn?’, het gevoel dat het gelijk helemaal goed moet zijn weerhoudt me ervan om ook maar één zin op papier te zetten. Ook merk ik verschillende gevoelens van onzekerheid en minderwaardigheid: ‘Doet het er wel toe wat ik op papier zet, en wat zullen anderen wel denken van wat er in mij omgaat? Anderen kunnen het echt wel beter dan ik.’ Allemaal gevoelens die me ervan weerhouden om te schrijven. 

Rijk gevoelsleven

Ik kan me voorstellen dat deze gevoelens voor andere mannen die hoogsensitief zijn en ook hun gedachten of schrijfsels in de openbaarheid willen brengen herkenbaar zijn. Zeker als je door HSP een rijk en soms emotioneel gevoelsleven hebt is en het gevoel hebt dat anderen je beoordelen op wat je te melden hebt dan kan de drempel heel hoog worden om iets aan het papier toe te vertrouwen. 

Aan de slag

Vroeger heb ik altijd schrijver willen worden.  Maar het enige dat ik daar tot nu toe mee heb gedaan is dat ik van verschillende reizen die ik heb gemaakt lang geleden mooie reisverslagen gemaakt. Daar kwamen heel vaak positieve reacties op. Dus ik weet dat ik het kan! Echter, een blog schrijven, inhoudelijk een goed verhaal vertellen wat er in me omgaat in het dagelijks leven is voor mij echt een ander level. Ik heb zelfs al verschillende blog-trainingen gedaan, maar daar tot nu toe nog weinig mee durven doen. 

Hooggevoeligheid kan je tegenhouden om het schrijven verder te ontwikkelen, bijvoorbeeld door een angst voor kritiek en afwijzing en een gebrek aan vertrouwen, zo beschrijft ook deze bron. Ik ben dan ook een meester geworden in het bedenken van uitvluchten en andere dingen om het niet op papier te zetten. De tip die ik krijg zijn ‘focus’ en ‘actie’. Focus op wat je echt kwijt wilt aan je doelgroep en Actie door gewoon te gaan schrijven, ongeacht wat er dan op papier verschijnt. Het hoeft helemaal niet zo perfect te zijn als ik vantevoren denk dat het moet zijn. Vooral dat laatste heb ik ter harte genomen en ik ben gewoon wat ik voel en waar ik tegenaan loop op papier gaan zetten. 

HSP en schrijven

Dan blijkt juist dat mensen die hoogsensitief zijn hele goede schrijvers kunnen zijn. Door de empatische gevoelens van mensen met HSP kan je je bijvoorbeeld makkelijk in een ander inleven en mensen ook raken vanuit jouw gevoel. En vanuit oprechtheid en het beschrijven van je emoties kan je beter tot de kern van een verhaal komen en anderen raken. 

Dit is mijn allereerste blog voor dit platform voor Hoogsensitieve Mannen. Ik hoop dat ik door het ‘gewoon’ vaker te gaan doen, mijn gevoelens en ervaringen steeds meer aan het papier toe te vertrouwen ook als schrijver en mens kan groeien en anderen kan raken en tot inspiratie kan zijn.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *