HSP en de oorlog in Oekraïne

Als HSP beleef je de oorlog in Oekraïne anders dan een niet HSP. Dat heeft een paar redenen. Als HSP ervaar je meer en intenser dan anderen, daarnaast verwerk je deze informatie nauwkeuriger en dieper. Door je empathische vermogens kun je je heel goed inleven en dan kan een oorlog heel dichtbij komen. De oorlog triggert ook je rechtvaardigheidsgevoel, wat maakt dat je nog meer betrokken wordt.

Dat alles maakt dat zo’n oorlog een nogal grote impact kan hebben op een HSP. Want dit zijn allemaal kenmerken die uitmaken van de eigenschap HSP en de meeste HSP ook in meer of mindere mate hebben. Prikkelgevoeligheid, diepere verwerking, empathie en een  groot rechtvaardigheidsgevoel zijn typische kenmerken voor de HSP. 

HSP en het nieuws

Veel HSP ontwijken doorgaans in meer of mindere mate het nieuws, omdat het nogal heftig kan binnenkomen. Dat gaat dan vaak om de beelden die zo veel indruk maken, dat HSP er niet van kunnen slapen of er nachtmerries van krijgen. Het is wel een goede zaak dat je kan kiezen om wel of niet de beelden te zien, dat je niet meer gebonden bent aan een journaal op televisie om het nieuws goed te kunnen volgen. Het is in ieder geval wel iets dat je als HSP bewust van moet zijn: nieuws heeft veel impact op je, kies daarom bewust wat je tot je neemt.

Mijn hart schreit voor Oekraïne

Voor mezelf is het zo dat ik me er niet kan en wil aan onttrekken. Mijn hart schreit voor Oekraïne. De oorlog komt binnen – ook al bekijk ik niet veel (bewegende) beelden – en het voelt inderdaad heel dichtbij. Mijn gevoel zegt me heel sterk: laten we ingrijpen, hoe kunnen we toestaan dat dit gebeurt, nota bene in onze achtertuin? Maar goed, rationeel zijn daar goede argumenten tegen te bedenken, maar het neemt niet weg dat ik het zo blijf voelen.

Ik heb geen standaard oplossing hoe je hier als HSP moet omgaan. Maar belangrijk is: let op jezelf, zorg ervoor dat het je niet teveel  energie kost en dat je niet in het negatieve schiet. Daar is niemand mee gediend, zeker jijzelf niet.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *