Hoogsensitieve mannen hebben de wind mee

Vooral in deze tijd van chaos en agressie hebben we meer empathie nodig. Niet té veel want dan val je in je eigen valkuil. Ik (Wilko) schreef op LinkedIn een artikel over hoogsensitieve mannen en kreeg daar een paar zinnige commentaren op:

“Het blijkt dus wel iets bijzonders te zijn als ik het zo lees. Elaine Aron heeft het uit de sfeer van ‘kijk mij eens Hoog Sensitief zijn’ willen halen door het een eigenschap te noemen. Terecht. Jullie wens om aandacht te vragen voor de invloed van hsp op de wereld, maakt deze eigenschap op een andere manier wel bijzonder. Daar is niets mis mee vind ik”

“De wereld smacht naar deze hoog sensitieve mannen en vrouwen. Ze maken de wereld mooier, zachter, comfortabeler omdat ze de verfijning in zich dragen die onze soms harde wereld en werkelijkheid draaglijker maakt, contacten verdiept, verbinding mogelijk maakt daar waar je het niet meer zag, voelde of kon ervaren. Laat je kwaliteiten zien”

“Maar waarom horen en zien we dan geen mannen die deze eigenschap bezitten…….”. Misschien uit zelfbescherming in een maatschappij / omgeving die hoogsensitiviteit negeert; niet kent of nog te ongemakkelijk vindt.”

Misschien willen de auteurs niet genoemd worden en daarom geef ik de namen niet erbij. Ze zijn overigens wel openbaar te zien bij het artikeltje.

Kijk mij eens hoog sensitief zijn…

“Kijk mij eens hoogsensitief zijn” vind ik een mooie regel om mee te beginnen. Het is mij inderdaad te doen om het uit deze sfeer te halen en het een eigenschap te noemen net als daadkrachtig, geduldig etc.

En terecht merkt de schrijver op dat het een wens is om aandacht te vragen voor de invloed van hsp’s op de wereld. En dan voor mij in het bijzonder de mannen. Dat maakt de eigenschap dan wel weer bijzonder. Waarom horen en zien we dan geen mannen met deze eigenschap…Goeie vraag. En dan een mooie beschrijving wat een hsp kan toevoegen aan deze soms harde wereld.

Mooier, zachter, comfortabeler, verfijning, verdieping en verbinding.

Humor is ..

Laten we vooral de humor niet vergeten. Humor is het beste medicijn. Humor is een van de vier pijlers onder het universum: ( de andere drie ben ik vergeten) . Soms lijkt het door de artikeltjes die geschreven worden dat hsp’s alleen maar serieus zijn. Het tegenovergestelde is waar. Vooral hsp’s onder elkaar kunnen de grootste lol hebben omdat ze elkaar zonder woorden, met een enkele blik, de slappe lach kunnen krijgen.

Voor mijn gevoel begint het begrip hoogsensitiviteit al aardig te landen in de wereld, mede door de vele mensen die er over schrijven en aandacht geven en dat is alleen maar mooi. Beetje humor kan er bij kan geen kwaad.

Meer vrouwen in de top. Niet alléén in de top..

Je ziet ook gelijktijdig dat de wereld meer vrouwen in de top willen en niet voor niks. Er zijn inmiddels al een heleboel mooie voorbeelden te noemen met als absolute topper Kamala Harris. Niet alleen in de top. Het moet helemaal geen item zijn in welke zin dan ook, welk moment dan ook . Geslacht, kleur, afkomst , het doet allemaal niet terzake. De goeie vrouw/man op de juiste plek.

Wat is nou het gemeenschappelijke tussen hoogsensitieve mannen en vrouwen. Dat zijn natuurlijk meerder factoren. Maar ik wil graag beginnen met Empathie.

Empathie

Mensen met empathie kunnen zich goed inleven in een ander en zich hun gevoelens voorstellen. Ze willen graag, en kunnen dat vaak ook goed, het gevoelsmatige zichtbaar maken. Ze brengen emotionele intelligentie. Ze krijgen energie van en hebben behoefte aan de vrijheid om te lachten, te huilen en te mopperen. Ze hebben een hekel aan omstandigheden die emotionele expressie aan banden leggen of blokkeren.

Er zit natuurlijk ook een andere kant aan; té veel van het goede namelijk, de valkuil. Te veel empathie neigt naar sentimentaliteit en overgevoeligheid. Een bloedend hart om het maar met een metafoor uit te drukken.

Valkuil

Als je in de valkuil trapt van je eigen kwaliteit ben je niet meer effectief.

Het mooiste en effectiefste is het als je de uitdaging, die hoort bij een kwaliteit als empathie, gaat begrijpen, omarmen en inzetten. De uitdaging is in dit geval; beschouwend. ( niet té veel beschouwend want dan word je te afstandelijk)

Noem het maar –>

Empathisch – Beschouwend of andersom Beschouwend – Empathisch.

Dan ben je op z’n sterkst om zo maar te zeggen. Alléén al het bewust zijn hiervan maakt dat je er vanzelf mee bezig gaat.

Hierboven wordt natuurlijk het kernkwadrant van Ofman beschreven. Het komt mooi uit om dit in deze context zo te formuleren.

Ik zie namelijk om mij heen, in de wereld, dat mensen met de kwaliteit empathie en een vleugje beschouwend om dit moment terrein winnen en daar is de wereld wel aan toe. Het geeft hele mooie kansen voor nieuwe mensen met andere inzichten.

Hoogsensitieve mensen ( en dus ook mannen) hebben de wind mee.

(Dit artikel is in licht gewijzigde vorm eerder verschenen op www.ontdekmijnsterkepunten.nl)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *